Elke kat heeft een andere benadering en behandeling nodig. De ene gaat liggen op de tafel en vindt het prima, de andere vindt het heel spannend en wil het liefst terug naar het reismandje.
 Toch moeten alle katten die bij mij in de salon komen geholpen worden met hun vachtje.
 
Elke keer als een kat in de salon komt kijk ik samen met de eigenaar naar de vacht en de eventuele vachtproblemen. Afhankelijk van wat nodig is maak ik afspraken met de eigenaar en ga aan de slag.
 
Standaard behandeling
 
Kortharige katten;
Als een kat veel last heeft van losse haren dan kunnen we door een trimbehandeling de kat hiermee helpen. De kat wordt goed doorgekamd. De losse haren zullen hierdoor verminderen en eventuele haarballen zullen minder worden.
Ik kijk de nagels na en knip deze als het nodig is. Maak de oogjes en oortjes schoon inden nodig.
 
Langharige/ half langharige katten;
Langharige katten hebben soms een beetje hulp nodig. De ene meer dan de ander. Ze losse onderwol (de zachte ondervacht) kan ervoor zorgen dat de vacht flink in de klit raakt. Om te voorkomen dat dit de erg wordt moet de vacht regelmatig goed doorgekamd worden. Ik kam de kat helemaal uit en verwijder op deze manier zo veel mogelijk van de onderwol. 
Ik kijk de nagels na en knip deze als het nodig is. Maak de oogjes en oortjes schoon inden nodig.
 
Scheren;
Vaak kunnen we met kammen nog heel veel bereiken. Maar als de klitten zo dicht in elkaar zitten da kammen pijnlijk wordt. Of dat de kam er niet meer doorheen komt. Dan zal ik deze weg moeten scheren met de tondeuse. Dit is voor de kat minder pijnlijk en minder stressvol. Als merendeel van de vacht in de klit/vervilt is zal ik besluiten de hele kat te scheren. De pootjes, de kop/kraag en de staart worden hierbij zo veel mogelijk gespaart.
 
Bange katten;
Soms zijn katten erg bang op de trimtafel. Dit kan verschillende voor de eigenaar bekende en onbekende redenen hebben. Maar ook deze katten hebben soms extra hulp nodig. Om deze katten met zo min mogelijk stress te kunnen trimmen kan de kat worden getrimd met Gabapentine. Dit gaat in overleg met en is verkrijgbaar bij de eigen dierenarts.
 
Als Gabapentine niet voldoende helpt dan is het trimmen onder sedatie (met een roesje) de enige andere optie. Dit wordt door mij bij de dierenarts gedaan. Zij zullen de kat een roesje geven en weer wakker maken. Deze afspraak gaat via mij. Ik kijk dan bij de dierenarts wat de mogelijkheden zijn in mijn planning en die van hen.